Sunday, January 31, 2010

Ujian Progres - 3 (sambungan)

Salam,

Sila gunakan ruang ini 'Ujian Progres - 3' untuk menyambung isu berkaitan Ujian Progres untuk DPLI YIK kohot ke 2 ini.

Mungkin masih ada lagi cetusan rasa mengenai isu yang sedang hangat diperbincangkan ini.

Tahniah kepada anda semua kerana telah berjaya mempunyai blog sendiri dengan konten yang begitu menarik disamping reka bentuk yang hebat.

Wednesday, January 27, 2010

Ujian Progres - 2 (sambungan)

Salam,

Sila gunakan ruang ini untuk menyambung isu yang begitu hangat dibincangkan.

Untuk makluman semua, sehingga ini hanya kira-kira 20% bilangan pelajar kursus ini (lebih kurang 40 komen) yang memohon agar 'ujian progres' ditiadakan.

Sila ambil maklum bahawa ada lagi 80% bilangan pelajar (majoriti) yang bersetuju secara senyap untuk ujian ini dijalankan.

Apa kata anda?

Sembang Corner 4

Salam,

Sila gunakan 'Sembang Corner 4' ini untuk sama berkongsi maklumat atau mengemukakan sebarang pertamyaan sepanjang minggu ini.


Sekian.


Pelajar sedang sibuk mencatat nota kuliah

Monday, January 25, 2010

Ujian Progres

Salam,

Ada beberapa rakan yang memberi cadangan supaya Ujian Progres DITIADAKAN kerana assignment ICT ini memerlukan banyak masa utuk menyiapkannya. Antaranya rakan anda yang mengemukakann cadagan ini ialah Teacher Ina/Kak Ina (tak pasti nama sebenar), saudari Saadah dan juga Nurul (tulis dalam blog myclass)

Sebaliknya ada yang dah minta tajuk untuk ujian ini spt saudara Abd, Rahman. Penghulu anda pun senyap saja dan mungkin dah bersiap rapi untuk menghadapi ujian ini.

Kita sama-sama tengok respon mengenai topik ini.

Jemputan ke Blog Nurulhuda.Saadah

Salam,

Nurulhuda.Saadah menjemput anda ke blog : http://blogkaminurulsaadah.blogspot.com untuk cerita botol susu dan resepi masakan.

Jemputan ke Blog Hawani

Salam,

Sahabat kita Hawani menjemput anda melayari blognya : http://zulkiflihawani.blogspot.com.

Katanya "Puas hati, hari ini baru dapat masukkan gambar".

Friday, January 22, 2010

URL Blog 5

Kepada para pelajar yang baru mahu memasukkkan blog anda, sila gunakan ruaang ini.

Maklumat yang diperlukan ialah:

1. URL Blog
2. Tajuk Blog
3. Nama dan no. matrik
4. E,mel
5. No, telefon
6. Tempat bertugas

Sembang Corner 3

Salam,

Sila gunakan ruang "Sembang Corner 3" untuk sama-sama berkongsi maklumat atau sebarang pertanyaan sepanjang minggu ini.

Sekian.

Tuesday, January 19, 2010

Al Quran Explorer

Salam,

Disertakan URL untuk Al-Quran:

URL : http://www.quranexplorer.com/quran/

Langkah :

1. Klik URL yang disediakan di atas.
2. Klik butang di sebelah penjuru kiiri (bawah) untuk mendengar bacaan/audio.
3. Klik butang lain untuk beberapa fungsi tertentu seperti pilihan surah, terjemahan, bacaan dan lain-lain.
.

Foto Semasa Kuliah



Foto-foto semasa kuliah sedang dijalankan.

Tarikh Hantar Tugasan

Salam,

Tarikh akhir menghantar assignment (hard copy dan soft copy) ialah pada HARI AKHIR KULIAH nanti,

Kalau dah siap boleh lah hantar. Di hujung kuliah nanti, banyak yang nak di hantar.

Monday, January 18, 2010

URL Blog 4

Kapada para pelajar yang baru mahu memasukkan blog mereka, sila masukkan URL blog ada disini.

Antara maklumat yang diperlukan ialah :
1. URL blog
2. Tajuk blog
3. Nama & no. matrik
4. E.mel
5. No. tel
6. Tempat bertugas

Thursday, January 14, 2010

My Class Chat

Salam semua,

Satu lagi saluran komunikasi iaitu 'My Class Chat" telah saya sediakan di sebelah kanan (bawah) ruang blog 'myclassyik'. Ini untuk chat secara langsung (live)

Kadang kala, semasa saya menjawab pertanyaan/komen ada rakan-rakan yang sedang membaca blog ketika itu. Jadi, kita boleh pula berchating dengan semua rakan-rakan yang sedang 'online' ketika itu.

Selamat mencuba.

Sembang Corner 2

Salam,

Sila gunakan 'Sembang Corner 2" pada minggu ke dua ini bagi menggantikan Sembang Corner 1.

Semoga anda semua boleh menggunakan kemudahan WIFI di Perdana Resort terutamanya di Dewan Duyung.

Selamat berblog.

URL Blog 3

Kapada para pelajar yang baru mahu memasukkan blog mereka, sila masukkan URL blog ada disini.

Antara maklumat yang diperlukan ialah :

1. URL blog
2. Tajuk blog
3. Nama & no. matrik
4. E.Mel
5. No. tel
6. Tempat bertugas

Wednesday, January 13, 2010

Layari Blog Rakan Sekelas Anda

Salam,

1. Senarai blog (blog list) yang saya letakkan di sebelah kanan blog ini telah di tiada memandangkan ia memakan masa untuk 'loading' .

2. Sila layari sejarah blog (Blog archive) untuk melayari laman blog rakan anda.

3. Kilik pada URL Blog 1 atau URL Blog 2 dimana semua blog rakan anda telah dimuatkan.

Kemudahan WIFI di Perdana Resort

Saya telah menghubungi Ust. Efendi untuk memohon jasa baik beliau bagi menghubungi pihak yang tertentu terutamanya Perdana Resort agar kemudahan WIFI dapat digunakan oleh anda semua pada hari Jumaat dan Sabtu.

Semoga berjaya dan diharapkan kita akan dapat menggunakan internet semasa pengajaran dan pembelajaran (P&P) Teknologi Maklumat dalam Pendidikan nanti.

Tuesday, January 12, 2010

URL Blog 2

Kepada pelajar yang baru mahu menghantar URL blog mereka, sila tuliskan URL blog anda diruangan ini.

Sila tulis :
1. URL blog
2. Tajuk blog
3. Nama dan no. matrik tuan puan punya blog
4. E.Mel
5, No. h/phone
6. Tempat bertugas

Di ruang 1 telah ada sebanyak lebih dari 40 URL dan kini di tutup

H,Hasnan

Monday, January 11, 2010

Ust Efendi - no.hand phone

Mohon untuk mendapatkan no. hp ust. efendi selaku ketua kumpulan DPYIK2
Sila balas blog ini sekiranya anda ada no. h.p beliau.

H.Hasnan

Bawa komputer ke kelas TM dlm Pendidikan

Salam,

Sila bawa komputer anda untuk kelas Teknologi Maklumat dalam Pendidikan.

H.Hasnan

Sembang Corner 1

Untuk menjadikan wadah 'blog myclassyik' ini lebih mesra pengguna maka 'sembang corner' telah dibangunkan.

Di ruangan ini, anda boleh menulis apa sahaja. Kita anggap ruangan ini sabagai ruangan yang tidak formal and santai.

Sekamat berblog.

H.Hasnan

Sunday, January 10, 2010

Senarai Blog DP YIK

Senarai blog rakan-rakan DPYIK boled di akses di sebelah kanan blog ini iaitu di "my blog list."

Anda hanya perlu klik sahaja di URL mereka untuk memberikan komen terhadap artikel yang telah mereka letakkan.

Selamat mencuba.

E. Mel saya yang terkini

Salam semua,

Sila gunakan e.mel ini nanz1184@gmail.com untuk sebarang urusan berkaitan kursus Teknologi Maklumat dalam Pendidikan.

Sekian.

H.Hasnan

URL Blog 1

Salam semua,

Sila taipkan URL/alamat blog perinadi anda di halaman ini.
Pastikan anda menulis nama penuh dan no. matrik.
Kepada pelajar yang berkomgsi blog sila tulis kedua-dua nama serta no. matrik.

Sehingga pukul 6.00pagi (Ahad-10 Jan 2010), telah ada beberapa orang mendaftar sebagai pengikut blog ini. Syabas dan terima kasih semua.

Sunday, January 3, 2010

Jadual Kuliah

Jadual Kuliah : SGDT 3023 ICT in Education

08 Jan 2010 : Jumaat 11.30-12.30/2.30-3.30
09 Jan 2010 : Sabtu 11.00-1.00

15 Jan 2010 ; Jumaat 11.30-12.30/2.30-3.30
16 Jan 2010 ; Sabtu 11.00-1.00

22 Jan 2010 : Jumaat 11.30-12.30/2.30-3.30
23 Jan 2010 : Sabtu 11.00-1.00

05 Feb 2010 : Jumaat 11.30/12.30/2.30-3.30
06 Feb 2010 : Sabtu 11.00-1.00

12 Feb 2010 : Jumaat 11.30-12.30/2.30-3.30
13 Feb 2010 : Sabtu 11.00-1.00

19 Feb 2010 : Jumaat 11.30-12.30/2.30-3.30
20 Feb 2010 : Sabtu 11.00-1.00

21 - 25 Feb 2010 Cuti Ulangkaji

26 Feb 2010 : Jumaat - Peperiksaan Akhir

Pendaftaran Followers

Kepada para pelajar yang ada e.mel google sila daftar sebagai 'follower'.

Sila sediakan gambar anda bagi memudahkan anda memasukkannya semasa pendaftaran nanti.

Kita akan bincangkan tentang perkara ini dengan lebih lanjut didalam kelas nanti.

H.Hasnan

Google Account

Untuk memudahkan para pelajar memberi respond atau komen dalam blog ini maka adalah disarankan supaya anda semua menggunakan akaun e.mel google.

Bagi mereka yang belum ada akaun google, sila daftar e,mel google supaya kita boleh sama-sama memanafaatkan medium ini .

H,Hasnan

Selamat Datang

Selamat datang ke laman blog untuk kursus Teknologi Maklumat dalam Pendidikan.

Anda boleh menggunakan blog ini untuk sebarang pertanyaan tentang kursus ini.

En. Hasnan Hassan
Bidang Pengajian Pendidikan
College of Arts and Sciences (CAS)
Universiti Utara Malaysia.

e.mel : nan1184@uum.edu.my
no tel : 013-4400271
blog : http://myclassyik.blogspot.com/