Friday, July 23, 2010

Kelebihan Bulan Syaaban

KELEBIHAN BULAN SYAABAN

Syaaban adalah bulan Rasulullah s.a.w. Sabda Baginda yang bermaksud : " Dinamakan dengan Syaaban ( berserak-serak ) itu adalah kerana didalamnya terdapat banyak kebajikan yang berserak-serak ".

1. Setiap amalan kebajikan akan digandakan oleh Allah dengan 700 kali ganda.

2. Allah akan menurunkan rahmatNya serta memberikan pengampunan umum kepada hambaNya.

3. Sesiapa yang berpuasa 3 hari pada awal, pertengahan dan akhirnya maka Allah akan menulis baginya pahala 70 orang nabi-nabi, pahala beribadat selama 70 tahun dan akan menulis baginya pahala 70 orang nabi-nabi, pahala beribadat selama 70 tahun dan jika ia meninggal dunia pada tahun itu, ia akan mendapat pahala mati syahid.

4. Kelebihan malam nisfu syaaban pula ialah sesiapa yang bangun mendiri kan solat sunat dan menghidupkan malam itu dengan banyak berdoa, berzikir, berselawat, bertasbih, membaca al quran dan sebagainya, maka Allah akan membuka untuknya 300 pintu rahmat disamping doanya tidak akan ditolak.

5. Orang-orang yang tidak diampunkan oleh Allah pada malam nisfu Syaaban ialah mereka yang menyekutukan Allah dengan sesuatu, tukang sihir, tukang nujum, mereka yang suka bermusuhan, peminum arak, penzina, pemakan riba, derhaka kepada kedua ibu bapa, pembuat fitnah dan mereka yang memutuskan silaturrahim.

BERSAMALAH KITA MEMPERBANYAKAN AMAL DI BULAN YANG PENUH KEMULIAN DAN KEBERKATAN SERTA BEROLEH TAWARAN YANG HEBAT DARIPADA ALLAH SWT DAN TIDAK MUSTAHIL KITA TIDAK JUMPA LAGI SELEPAS INI . YA ALLAH BERKATILAH KAMI DI BULAN SYA`BAN DAN KETEMUKAN KAMI DENGAN BULAN RAMADHAN .

AMIN

0 comments: