Monday, January 11, 2010

Sembang Corner 1

Untuk menjadikan wadah 'blog myclassyik' ini lebih mesra pengguna maka 'sembang corner' telah dibangunkan.

Di ruangan ini, anda boleh menulis apa sahaja. Kita anggap ruangan ini sabagai ruangan yang tidak formal and santai.

Sekamat berblog.

H.Hasnan

38 comments:

H.Hasnan said...

Salam,

Hebat-hebat blog yang anda bina. Gunakan kraetiviti anda untuk menceriakan blog tersebut. Blog yang ramai pengunjung ialah blog yang mempunyai isi kandungan yang menarik.

Yang wajib ialah 1 artikel berkaitan komputer dalam pendidikan sahaja. Kandungan yang lain terpulang kepada anda - ikut minat sendiri. Jangan biar blog anda kosong.

Muhamad Abdul Rahman 202110 said...

assalamualaikum...

insyaAllah kami sama2 belajar untuk mengimarahkan ruangan blog nie, agar tak berhenti setakat kursus ini sahaja :)

hazlinaomar said...

en.hasnan, saya agak confuse sikit pasal nak bagi komen artikel. komen tu kena hantar kepada en. hasnan terus komen di blog dimana artikel tersebut disediakan ?

Munirah Binti Embong said...

panjangnya satu-satu jurnal.. sempat ke tak nak spend time untuk baca sampai 6 jurnal dan bagi pandangan kita tentang jurnal-jurnal tersebut...

H.Hasnan said...

Hazlinaomar,

Baca dulu artikel pilihan. Saya akan terangkan apa nak dikomenkan nanti.

Lagi pun membaca jurnal bukan perkara baru sebab anda semua dah ada ijazah sarjana muda.

H.Hasnan

azizawati said...

mcm mana nak hantar artikel ke blog en hasnan?alamat url nak masukkan kat mana

H.Hasnan said...

Azizawati,

Artikel dimasukkan di blog anda sendiri. Mohon rakan baca dan komen di blog anda. BUKAN letak di blog saya.

zaimah said...

salam ....en.hasnan,mcm mana kita nak gambar kita keluar kat "followers" tu?dah ada blog n gmabar,tapi gambar xkeluar,keluar gambar kosong jer

shahrina said...

Belajar subjek ni byk bantu saya celik IT, rasanya kalau tak buat DP ni, saya takkan ada blog sendiri kut...sbb tak tahu nak guna untuk apa...time kasih byk2 sbb srh kami buat blog. rasa seronok plk blh create blog sendiri.

H.Hasnan said...

Zaimah,

Keluar gambar kosong aja. Usaha dah ada tapi ada langkah yang perlu dibuat/tambah.

Cuba sign in dulu, dan ikut langkah tertentu untuk tukar gambar kosong ke gambar sebenar.

Masih ada lagi rakan yang belum jadi follower. Sebab ada tanda huruf 'e' sahaja apabila mereka hantar komen

H.Hasnan said...

Sharina,

Kalau macam tu, kita buat tugasan lain pula yang ada guna internet. Kawan lain pasti setuju kan?

zaimah said...

memang setuju sebab boleh blajar byk benda bila belajar it....mungkin boleh ajar buat website kot....tapi masalah sekarang masa yang singkat...kot tak sempat nak siapkan...saya nak tanya macam mana nak buat publisher?xbrapa fhm
....tq

zaimah said...

bila dicuba berulangkali,akhirnya dapat juga saya masukkkan gambar saya.....puas hati bila ada usaha sendiri

H.Hasnan said...

Zaimah,

Klik pada Microsoft Office - Microsoft Publisher - New - Newsletter - Pilih template.
Sediakan berita ringkas dan gambar. Juga sediakan bahan-bahan ringkat utk pelajr spt. teka teki, pantun, silang kata dlln

Dalam kelas nanti, saya cuba buat langkah demi langkah..

Laman web pun boleh belajar secara express. Pengenalan memang boleh.

Tahniah kerana dpt masukkan gambar.

malikiramli said...

Salam....En Hasanan!tengok org lain syok sembang kat sini terasa nak ikut sama. Saya macam setengah org lain juga, terasa begitu bertuah dapat belajar IT. Satu pengalam baru bagi saya dan tima kasih untuk semua tu......

Irmaniza said...

salam....en Hasnan, saya harap kat kelas boleh bagi penerangan dengan lebih detail tentang nak masukkan artikel dalam blog

mathny said...

Assalamualaikum...

En. Hasnan kata "Masih ada lagi rakan yang belum jadi follower. Sebab ada tanda huruf 'e' sahaja apabila mereka hantar komen"....

Masalahnya...saya dah jadi follower...keluar 'e' juga apabila hantar komen...macamana nak settle???

mathny said...

ek..ehhh...keluar la pulak gambar...lepas edit balik dalam profil...:)

zuariah said...

Salam En. Hasnan,
sy kurang faham la ttg komen yg harus diberi. sbg cth, bila kita bc jurnal member2, apa yg plu dikomen sbenarnya? samaada stuju atau tidak atau kita kena ulas balik jurnal tu.
sy harap sgt dpt blajar publisher dgn baik esok. coz bla buka publisher, sy jd xth nk buat apa.

shahrina said...

En. Hasnan,alangkah baiknya kalau publisher tu boleh buat secara group...rasanya mcm x smpt je nak create sorang2...

Munirah Binti Embong said...

Salam En.Hasnan, saya nak minta pendapat En. Hasnan untuk assignment Newsletter using Publisher boleh tak kalau dibuka kepada skop yang lebih besar iaitu berita-berita yang berlaku di sekolah, bukannya specifik persatuan or kelab.

Sebabnya 5 berita agak susah untuk satu-satu persatuan atau kelab perolehi... tapi jika berita untuk sekolah, banyak bahan yang boleh kita ambil...

Satu lagi saya nak tanya, boleh tak saya ambil bahan dari sekolah lama saya kerana saya lebih banyak terlibat dalam aktiviti di sana berbanding sekolah saya sekarang...

Terima kasih atas segala tunjuk ajar En. Hasnan...

sarji said...

salam en. hasnan.. sila review blog saya dan cadangkan apa-apa yang menarik... semoga kelas ini akan menambahkan lagi ilmu kami dalam IT dan pendidikan...
Terima kasih banyak-banyak...

H.Hasnan said...

Malikiramli,

Kita sama-sama belajar. Sama-sama kita bantu membantu.

H.Hasnan said...

Sarji,

Nanti saya komen secara purata dalam kelas. Satu langkah permulaan yang amat baik.

H.Hasnan said...

Shahrina,

Buat seorang utk Publisher lagi cepat. Dah siap berapa muka surat.

H.Hasnan said...

Munirah,

Sila buat usul ini alam kelas. Berapa muka surat dah siap.

rajiah81 said...

Salam en. Hasnan...
terima kasih untuk segala-galanya. saya seperti rakan-rakan yang lain yang baru mengenali dunia blog ni...

Boleh kami tahu sedikit sebanyak tajuk-tajuk yang akan kami pelajari essok hari?

nisfarina said...

salam en. hasnan, bagaimana dengan kriteria markah bagi tugasan blog?

H.Hasnan said...

Nisfarina,

Pada asalnya markah nak komen artikel rakan-rakan sahaja. Kemudian, ada yang nak buat blog pula. Kriteria kita akan bincang bersama sebab dah ada bina blog pulak.

Isilah blog anda dengan kandungan yang sesuai.

H.Hasnan said...

Rajiah81,

Esok tajuk internet dan juga hands-on Ms Publisher. Kenapa anda ada tanda 'e' bukan foto. Dah jadi 'follower' ke belum?

noorhazamira said...

salam en. hasnan,saya dah cuba buat utk tugasan publisher..cuma artikel yang saya masukkan ada bahasa melayu dan bahasa inggeris..boleh ke campur2..

rajiah81 said...

Saya masih utk cuba masukkan gambar. Setakat ni ada mslh peralatan..

zubaidah said...

salam wrt...masa kuliah..rasa2 dah faham ,,bila tanya kawan...kefahaman tak sama last 2dpt juga siapkan blog sendiri... alhamdulillah bahagian blog dh siap...susah juga ,,tapi seronok ditambah minat yang sedia ada cuma tak berpeluang untuk mendalaminya...tugasan seterusnya....harap dpt penjelasan sepenuhnya..

H.Hasnan said...

Zubaidah,

ICT kalau ajar langkah demi langkah tak sesuai. Sebab ikut langkah tersebut maka berjaya. Bila bagi peluang begini maka banyak belajar dari pengalaman sendiri.

Ingat lagi tentang behaviourisme, kognitivisme dan konstruktivisme. Ynag penting dah siap dan capai kejayaan.

Oleh kerana ramai dah berjaya, saya akan fikir semula untuk memberi panduan buat access. Tak perlu kot.

H.Hasnan said...

Noorhazamira,

Pilih hanya satu bahasa pengantar sahaja. Kalau ada B.Inggeris - cuba buat English corner. Ini satu lagi kejayaan. Ms Access pun tak perlu manual atau buku panduan.

H.Hasnan said...

Sembang Corner 1 di TUTUP.
Sila pos komen anda ke SEMBANG CORNER 2.
Sembang corner 2 adalah untuk sebang bagi minggu ke dua,

Jumpa disama.

ibnu umar said...
This comment has been removed by the author.
ADS 2028 said...

salam....en.nan..
publisher tu hantar hari sabtu yang dah siap atau tunjuk draft dulu?